Boek
Nederlands

Het jaar van de sprinkhaan

Terry Hayes (auteur), Miebeth van Horn (vertaler), Hilke Makkink (vertaler)
Een CIA-agent reist naar het grensgebied van Afghanistan, Pakistan en Iran om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren, maar hij ontmoet een vijand die de wereld tot aan de rand van de afgrond zal brengen.
Titel
Het jaar van de sprinkhaan
Auteur
Terry Hayes
Vertaler
Miebeth van Horn Hilke Makkink Catalien Van Paassen Erik de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The year of the locust
Uitgever
Amsterdam: A.W. Bruna Uitgevers, © 2023
765 p.
ISBN
9789400507111 (paperback)

Besprekingen

Thrillers -Nooit meer 9/11

Hit of hype? We hebben er jaren op moeten wachten, maar nu is er een tweede blockbuster van Terry 'Ik ben Pelgrim' Hayes.

Het thrillerverhaal van de week is ongetwijfeld de terugkeer van Terry Hayes. Na het wereldwijde succes van zijn spionagethriller Ik ben Pelgrim uit 2013 werd het oorverdovend stil rond de Australische auteur.

Het bleek dat hij samen met zijn writer's block thuis in een zware depressie zat. Hayes, die van 1951 is en al een respectabel aantal filmscenario's - Mad Max, Dead Calm - op zijn naam had staan, dreef zijn uitgever tot wanhoop.

De opvolger Het jaar van de Sprinkhaan stond aanvankelijk aangekondigd voor 2016. Daarna werd het 2017, '18, '19, '20, '21, '22 en het leek al alsof we te maken hadden met een spookboek. Hij zou niet de eerste auteur zijn die ten onder ging aan zijn eigen debuut. In vaktermen heet dat: het altijd zo moeilijke tweede boek.

Maar zie: vorige week verscheen dan eindelijk Het jaar van de Sprinkhaan (Bruna; € 29,99), een stoeptegel die in de Nederlandse versie 765 pagina's beslaat. Om de wereldwijde hype niet te missen werden …Lees verder

Een kloeke (765 blz.) thriller over spionage, geweld en een reddingsactie voor de veiligheid van het Westen. Kane is een CIA-spion die opereert in Verboden Gebieden. Zijn missie is om een man met cruciale informatie voor de veiligheid van het Westen te evacueren uit het No Man’s gebied, waar de grenzen van Pakistan, Iran en Afghanistan samenkomen. Maar dan komt hij een angstaanjagende vijand tegen die de wereld op de rand van de afgrond dreigt te brengen. Vaardig en gelaagd geschreven, vanuit het ik-perspectief. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Terry Hayes (1951) is een internationaal bekende Britse schrijver, scenarioschrijver, journalist en filmproducent. Hij schreef meerdere boeken. Zijn werk wordt in meer dan vijftien landen uitgegeven.

Over Terry Hayes

Terry Hayes (Sussex, 8 oktober 1951) is een Australisch scenarioschrijver en auteur.

Carrière

Terry Hayes werd in het Engels graafschap Sussex geboren en verhuisde op vijfjarige leeftijd met zijn familie naar Australië. Hij begon zijn carrière als journalist. Zo werkte hij voor The Sydney Morning Herald als correspondent in de Verenigde Staten. Nadien was hij ook actief als onderzoeksjournalist, columnist en radiopresentator.

In 1979 schreef hij de boekversie van George Millers sciencefictionfilm Mad Max. De twee raakten bevriend, waarna Hayes ook mocht meeschrijven aan het script van de sequel Mad Max 2: The Road Warrior (1981). In de daaropvolgende jaren verhuisde hij naar Hollywood en werkte hij als schrijver voor Kennedy Miller Productions, het productiebedrijf van Miller en producent Byron Kennedy. Zo schreef hij onder meer het script voor de thriller Dead CalmLees verder op Wikipedia