Boek
Nederlands

Boer Boris op wielen

Ted van Lieshout (auteur), Philip Hopman (illustrator)
+1
Boer Boris op wielen
×
Boer Boris op wielen Boer Boris op wielen
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Boer Boris gaat op pad, maar met wie en hoe? En valt je op dat al die voertuigen een verschillend aantal wielen hebben? Hardkartonnen prentenboek met vrolijke kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 2,5 jaar.
Titel
Boer Boris op wielen
Auteur
Ted van Lieshout
Illustrator
Philip Hopman
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021
[12] p. : ill.
ISBN
9789025775520 (hardback)

Besprekingen

Boer Boris is dol op voertuigen. Dit hardkartonnen prentenboek heeft dan ook de vorm van een rode tractor met een groot en een klein wiel van stevig plastic. Maar met wie en met welke voertuigen gaat Boris op pad? Deze vraag wordt als eerste gesteld waardoor kinderen meteen bij het verhaal worden betrokken. De kip mag mee op de motor, Sam op de tractor, het paard in de vrachtwagen en ten slotte gaat niet alleen het schaap maar alle dieren mee met de trein naar zee. Dat is te zien op de vrolijke kleurenillustraties over een spread, bij drie daarvan rennen kinderen en dieren erachteraan. Over de wielen van elk voertuig wordt iets verteld in een vierregelig rijmpje (aabb). Het gaat met name om het aantal wielen, maar die zijn niet allemaal goed zichtbaar op de illustraties. Desalniettemin is dit kartonboek (met een klittenbandsluiting) van het topduo weer leuk om voor te lezen én om mee rond te rijden. Zoals altijd zit dit (repeteer)verhaal over Boer Boris boordevol humor en biedt het ve…Lees verder

Boer Boris

Daar is boer Boris weer! De guitige kleine jongen met zijn eigen boerderij blijft na tien jaar onverminderd populair, in het bijzonder bij onze noorderburen. Deze keer gaan Boris en zijn vrienden met vier voertuigen op pad.



Ted van Lieshout en Philip Hopman volgen in dit kartonboekje opnieuw hun beproefde recept. Het rijm is aanstekelijk en ritmisch en ligt door de herhaling en het telrijmpje lekker in het oor. De sfeervolle illustraties in zachte kleuren stralen dan weer een en al gezelligheid uit. 



Is dit nu meer van hetzelfde of net weer heel geslaagd in al zijn eenvoud? Het is maar hoe je het bekijkt. De aantrekkelijke twist hier is natuurlijk de vormgeving als rode traktor met vier wielen. En jawel, het boek rijdt ook echt (weliswaar een beetje stug). Hoe leuk is dat wel niet!


Over Ted van Lieshout

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Tevali

Theodorus Adrianus (Ted) van Lieshout (Eindhoven, 21 december 1955) is een Nederlandse schrijver, dichter, scenarist, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Kijk voor een uitgebreide biografie en bibliografie op tedvanlieshout.com: Ted bi(bli)o.

Biografie

Ted van Lieshout werd geboren op 21 december 1955 in Eindhoven in een gezin van twaalf kinderen. Hij was het tiende kind van zijn vader en het tweede van zijn moeder: zijn vader was weduwnaar met acht kinderen toen hij hertrouwde en nog eens vier kinderen kreeg. Ted van Lieshout verloor zijn vader een maand voor zijn achtste verjaardag. Hij schreef het boek Begin een torentje van niks over het opgroeien zonder vader. Voor deze bundel kreeg hij de Gouden Griffel in 1995.

Als jongetje kreeg hij een relatie met een volwassen man. Hierover schreef hij het boek Zeer kleine liefde (1999), dat werd bekroond met de Nienke van Hichtumprijs, …Lees verder op Wikipedia