Boek
Nederlands

De kwetsbaren : roman

Sigrid Nunez (auteur), Lucie Schaap (vertaler)
Een eenzame vrouw probeert tijdens de eerste coronagolf in New York grip te krijgen op het leven en op de vraag wat menselijkheid behelst. Ze sluit een vriendschap met een op drift geraakte Gen Z’er en een ijdele papegaai, en schuilt met hen in hun toevluchtsoord hoog boven de stad.
Titel
De kwetsbaren : roman
Auteur
Sigrid Nunez
Vertaler
Lucie Schaap
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The vulnerables
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2023
219 p.
ISBN
9789025475383 (paperback)

Besprekingen

Recensie -Er was meer dan alleen corona

Een vrouw op leeftijd, een student en een papegaai worden onverwacht huisgenoten tijdens de eerste coronagolf in New York. De kwetsbaren van Sigrid Nunez bevat veel ingrediënten van een goede roman, maar is toch onbevredigend.

De coronacrisis was niet alleen verschrikkelijk, ook gewoon bloedsaai. De ervaring nog eens dunnetjes overdoen bij het lezen van een roman? Daarvoor is de ervaring misschien te recent. Probleem is dat er juist nu (weer) een stortvloed aan coronaboeken verschijnt. De schrijver moet over een heel creatieve geest en vaardige pen beschikken om zo'n verhaal nog boeiend te laten zijn.

Sigrid Nunez is zo'n schrijver. In principe. Aan haar vertellers, die vaak aan de auteur zelf doen denken, ben je meteen verslingerd - zoals in De vriend en Sempre Susan. Haar verhalen beginnen vaak in medias res, de toon is vertrouwelijk. Anekdotes, persoonlijke bespiegelingen en (vaak heerlijke) trivia wisselen elkaar af. In De kwetsbaren is dat niet anders.

De verteller, een auteur, is met een paar vriendinnen bij elkaar gekomen voor de begrafenis van hun vriendin Lily. Ze halen herinneringen op en raken zo verwikkeld in hun gesprek dat ze bijna hun treinen en vliegtuigen missen. Een krante…Lees verder

Rouwen om het spannende deel van je leven

Sigrid Nunez schreef een intelligente covidroman over ouder worden, schrijven en vriendschap met dieren.

Een roman over covid. Het voelt al een beetje gedateerd, de wereld kampt momenteel met andere problemen. Gelukkig gáát De kwetsbaren niet over covid, de pandemie vormt alleen de setting: een vrouw van boven de 65 (“een kwetsbare”) verzorgt tijdens de eerste coronagolf een papegaai - het dier van een kennis die vastzit in Californië. Ze is een schrijfster in New York, zoals Sigrid Nunez zelf, en verhuist naar het luxueuze appartement - “Noem het een clash van grote verbeeldingskracht, geweldige smaak en heel veel geld” - in de buurt van Madison Square Park. Daar raakt ze in de ban van de dwergara genaamd Eureka, die sinds de online yogalessen van zijn baasje ohm kan zingen.

De kwetsbaren is misschien ook niet echt een roman. Zoals Nunez aan het einde van het boek zelf schrijft: “Groeiende consensus: de traditionele roman is zijn plaats kwijtgeraakt als het belangrijkste genre van onze tijd.” …Lees verder

Recensie De kwetsbaren -Fraaie losse flodders

De kwetsbaren van Sigrid Nunez is een avontuurlijke, raadselachtige roman waarin je je afvraagt wat nu het eigenlijke verhaal is. Het mooist zijn de schijnbaar alledaagse observaties.

'Vraag: van wie zou je willen dat hij of zij je levensverhaal schrijft? Iemand met een prachtige stijl en een gigantisch liefhebbend en mild hart.' Het is de slotzin van het nieuwe boek van Sigrid Nunez, De kwetsbaren. Zelf publiceerde Nunez ooit een prachtig biografisch boekje over Susan Sontag (Sempre Susan), bij wie ze in huis woonde toen ze een relatie had met haar zoon. Een persoonlijke biografie vol rake en intelligente observaties, geschreven vanuit, zeker, een mild hart en met een goeie pen.

Nunez' nieuwe boek De kwetsbaren is geen biografie maar een roman. Over een vrouw die in New York tijdens de coronapandemie in het appartement van vrienden op hun papegaai past, terwijl in hetzelfde huis ook de getroebleerde zoon woont van weer andere vrienden. Over het schrijven van iemands biografie gaat het nergens, wel veel over literatuur.

Al na drie pagina's zijn elf schrijversnamen en boektitels de revue gepasseerd, van Charles Dickens tot Sylvia Plath en Eliza…Lees verder

Een roman over eenzaamheid, vriendschap en menselijkheid. Tijdens de eerste coronagolf probeert een eenzame vrouw in New York City grip te krijgen op het leven en op de vraag wat menselijkheid behelst. Ze vindt een onverwachte klik met een op drift geraakte Gen Z’er, en met een ijdele, energieke ara. Terwijl de ambulancesirenes op straat loeien, schuilen de drie gelegenheidsvrienden in hun toevluchtsoord hoog boven de stad. Het verhaal onthult wat er gebeurt wanneer vreemdelingen bereid zijn om elkaar te begrijpen, en hoe eenvoudig naastenliefde de pijn van een ander kan verzachten. In intieme, zachte stijl geschreven. Voor een breed tot literair lezerspubliek. Sigrid Nunez (New York, 1951) is een Amerikaanse schrijver. Ze schreef negen romans en een memoir over Susan Sontag, en leverde bijdragen aan onder meer The New York Times en The Wall Street Journal. Haar roman 'De vriend' werd in 2018 bekroond met de prestigieuze National Book Award.