Boek
Nederlands
Als er een moord wordt gepleegd wijst de katholieke kerk met de beschuldigende vinger naar de moslimbevolking.
Titel
Schemering
Auteur
Philippe Claudel
Vertaler
Manik Sarkar
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Crépuscule
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2023
414 p.
ISBN
9789403128788 (paperback)

Besprekingen

Recensie -Niks zo handig als een simpele zondebok

Dat het fout gaat lopen met de hoofdpersonen van Philippe Claudel, is vanaf pagina 1 duidelijk. In Schemering ontleedt hij weer de duistere drijfveren van de mens. Maar Claudel zou Claudel niet zijn als er niet soms ook licht door de duisternis kiert.

Een al te vrolijk mensbeeld heeft de Franse auteur Philippe Claudel niet, blijkt uit zijn meeslepend vertelde romans. Schemering is de nieuwste loot aan de indrukwekkende boom van zijn oeuvre, en past daar naadloos in. Zoals hij ook al deed in eerdere romans als Grijze zielen (2003), Het verslag van Brodeck (2007) en Archipel van de hond (2018), legt hij opnieuw met uiterste precisie de opportunistische machinaties achter het menselijk gedrag bloot.

Zelfs de meest vredelievende mensen hebben duistere achterkamertjes in hun hersenen, schrijft Claudel. 'En er is weinig voor nodig, een kort moment van zwakte, een stom toeval, een enkel woord, om de sloten van die helse plaatsen open te breken en krachten te ontketenen die heviger zijn dan je ooit zou vermoeden.'

Politieman Nourio en Plaatsvervanger Baraj zijn ordehandhavers in een klein bergdorp in een keizerrijk ergens in Europa. Veel hebben ze gewoonlijk niet te doen, maar dan wordt op een dag de Pastoor vermoord. De I…Lees verder

Recensie Schemering -Overdonderend als een sneeuwstorm

In zijn nieuwe roman Schemering, over de moord op een pastoor in een grensgebied, is de Franse schrijver Philippe Claudel weer volstrekt origineel. Het verhaal heeft een tijdloze oerkracht, de stijl is plastisch en poëtisch als altijd.

Er zijn schrijvers die eigenlijk altijd weer hetzelfde verhaal vertellen, met meer of minder brille. Philippe Claudel behoort niet tot die schrijvers. Elk van zijn verhalen is volkomen nieuw en moet, ook door de schrijver, behoedzaam ontgonnen worden als een net geopende mijn, laag voor laag.

Toch is er iets dat telkens terugkeert in zijn verhalen, en dat is een gevoel van onbestemdheid. Vaak is niet duidelijk waar of in welke tijd zijn verhalen precies spelen. Er zijn aanwijzingen, maar de lezer moet ernaar zoeken. Claudel ruimt vaak aanzienlijke ruimte in voor het beschrijven van de ongetemde natuur en de wisselvalligheden van het weer. De natuur kan onschuldig zijn, maar ook wild en dreigend. Mensen raken erdoor in andere, onbekende staten, zoals ook atmosferische veranderingen hun gedrag kunnen beïnvloeden. En maar zelden positief. Claudel beschrijft het uiterlijk van mensen niet voor niets vaak met dierlijke trekken, alsof de menselijke beestachtigheid altijd op de…Lees verder

Een duistere roman over de slechtheid van de mens. In een rustig dorp wordt de lokale priester dood aangetroffen, zijn hoofd verbrijzeld door een steen. Deze moord veroorzaakt een schokgolf in het dorp waar christenen en moslims altijd in harmonie hebben geleefd. Politieagent Nourio, bijgestaan door zijn assistent Baraj, onderzoekt de zaak en beseft dat het onthullen van de waarheid de spanningen niet noodzakelijkerwijs zal verminderen. Nourio’s superieuren sporen hem aan om de stem van het volk te laten horen en de moslims voor de moord verantwoordelijk te stellen. In de maanden die volgen ontvouwt zich een tragedie waarbij de slechte gewoonten van de mensheid en de misdaden en wreedheden tussen buren een hoofdrol spelen. In beeldende stijl geschreven. Geschikt voor de meer literaire lezer. Philippe Claudel (1962) is auteur van romans, scenario's en verhalen. Hij is lid van de Académie Goncourt. Hij schreef eerder 'Grijze zielen’, 'Het verslag van Brodeck’, 'Archipel van de hond' en…Lees verder

Over Philippe Claudel

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thierry Caro

Philippe Claudel (Dombasle-sur-Meurthe, 2 februari 1962) is een Frans auteur, scenarioschrijver en filmregisseur.

Hij studeerde letteren in Nancy en werkte als leraar in gevangenissen en in instellingen voor mindervalide jongeren. Daar heeft hij veel inspiratie opgedaan.. Naast zijn bezigheden als schrijver en filmregisseur is Claudel ook professor literatuur aan de Universiteit van Nancy. Hij doceert er meer bepaald de kunst van het scenarioschrijven.

Sinds Meuse l'oubli, zijn debuut uit 1999, verschenen een dertigtal werken van zijn hand. Als schrijver brak hij in 2003 door bij het grote publiek met zijn roman Les Âmes grises. Hij kreeg er in datzelfde jaar de Prix Renaudot voor.

Zijn eerste zelf geregisseerde film, het drama Il y a longtemps que je t'aime (2008), genoot heel veel bijval over de hele wereld en behaalde talrijke prijzen.

In 2012 nam hij de plaats van de overleden Jorge Semprún in in de Académie Goncourt…Lees verder op Wikipedia