De lotgevallen van de gezinsleden van een familie in Brooklyn gedurende drie specifieke dagen in 2019, 2020 en 2021.
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Day
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
270 p.
ISBN
9789044653939 (paperback)

Besprekingen

Familie op de rand van een corona-inzinking

In hoeverre heeft de coronacrisis van Amerika een ander land gemaakt, vraagt Michael Cunningham zich af in Dag. Zijn antwoord is zo omfloerst dat het wat zeggingskracht mist.

Het leven zal nooit meer zijn als voorheen, zeiden we tijdens de coronacrisis, maar zodra de ziekenhuisopnames gestopt waren en de herinneringen aan de doden vervaagd, bleken we verbazend snel met de sleur van het bestaan te willen doorgaan. In Dag zoomt Michael Cunningham, bekend van het succesvolle en verfilmde De uren (The Hours), in op het moment dat dit vervagen nog niet begonnen was.

Centraal staan de leden van het gezin van Isabel en Daniel, die in een krappe New Yorkse flat wonen. Wanneer het boek begint, op 5 april 2019, leidt zij de beeldredactie van een tijdschrift en is hij een singer-songwriter die aan een comeback werkt. Ze hebben twee kinderen, Nathan van 10 en Violet van 5. En er is Robbie, Isabels broer, die een zolderkamer betrekt. Hij is verlaten door Oliver, heeft in feite al een decennium een oogje op Daniel, en is uit eenzaamheid een fictieve Instagram-pagina begonnen, van ene Wolfe, die voor zieke kinderen zorgt en samenwoont met de zwarte Lyla.

Lees verder

Vertellen is net als pissen

 

**1/2

Met zijn derde roman 'The Hours', waarvoor hij de Pulitzerprijs kreeg, bereikte de Amerikaan Michael Cunningham zo'n beetje de sterrenstatus. Het boek werd verfilmd met, zoals dat dan heet, een sterrencast. In een web van verhaallijnen portretteerde Cunningham zoiets als de Amerikaanse (witte, grootsteedse) ziel. Dat web blijkt, ondanks de aanwezigheid van smartphones, Instagram en discussies over wokeness, niet wezenlijk veranderd in zijn nieuwe roman 'Dag'. 'Dag' lezen voelt als een nostalgische onderneming, ergens tussen thuiskomen en overdoen in. Ook de constructie doet vertrouwd aan. Cunningham maakt grote sprongen in de tijd. Dit keer beschrijft hij een ochtend, middag en avond van de 5de april in drie opeenvolgende jaren: 2019, 2020, 2021. Gedurende die drie dagdelen zijn we getuige van wat diverse, met elkaar verweven, personages doen en denken, wat ze vrezen en waarnaar ze verlangen. Isabel droomt van een ander leven, haar man Daniel droomt van e…Lees verder

Achter de gevels

Michael Cunningham gaat in enkele opeenvolgende jaren op huisbezoek bij een gezin en komt thuis met een keurige tranche de vie.

Robbie, die een zolderkamer huurt bij zijn zus Isabel in Brooklyn, moet het huis uit. Het dak lekt er, het gasfornuis zou de brandinspectie doen fronsen en elke morgen wordt hij geacht om beneden babysit te spelen. Dat doet hij met plezier: hij is dol op Isabels kinderen Nathan en Violet. En stiekem heeft hij een oogje op haar man Daniel, een muzikant die ooit wat roem bijeensprokkelde maar nu zijn tijd verlummelt met dromen van een comeback. Robbie houdt van het gezin. Maar Nathan wordt groter en weigert nog langer een kamer te delen met zijn betweterige zusje. Dus moet Robbie op huizenjacht, niet vanzelfsprekend in New York, zeker niet met een schamel lerarenloon.

Haast is er niet bij. Isabel voelt zich schuldig dat ze haar broer buiten zet. Op dit moment, de ochtend van 5 april 2019, staart ze na een slapeloze nacht uit het raam. Ze ziet h…Lees verder

Een roman over familie, liefde en verlies. Het verhaal volgt een familie in Brooklyn over drie jaren. In 2019 balanceert het huwelijk van Daniel en Isabel op het randje. Hun relatie wordt in evenwicht gehouden door Isabels broer Robbie, die op zolder woont en zich na veel mislukte relaties verliest in zijn online alter ego. In 2020, tijdens de lockdown, lopen de spanningen in het huis op. Kinderen Violet en Nathan lijden onder de verslechterde relatie van hun ouders en Robbie is gestrand in een IJslandse blokhut. In 2021, na de lockdown, moet de familie de nieuwe realiteit onder ogen zien en bepalen hoe ze verder gaan. Vaardig en eigentijds geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Michael Cunningham (1969) is een bekende Amerikaanse auteur. Hij schreef meerdere boeken. Voor zijn boek 'De uren’ ontving hij de Pulitzerprijs en de pen/Faulkner Award. Het boek werd verfilmd met o.a. Meryl Streep en Nicole Kidman in de hoofdrollen.

Over Michael Cunningham

Michael Cunningham (Cincinnati, 6 november 1952) is een Amerikaans schrijver. Zijn bekendste werk is de roman The Hours (1998) die werd bekroond met de Pulitzer-prijs en in 2002 werd verfilmd met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep in de hoofdrollen.

Leven en carrière

Cunningham is geboren in Cincinnati, Ohio en groeide op in Pasadena, Californië. Hij studeerde Engels aan de Stanford-universiteit en behaalde zijn Mastertitel aan de Universiteit van Iowa. Tijdens zijn studie publiceerde hij al een aantal korte verhalen in de tijdschriften Atlantic Monthly en Paris Review. Zijn verhaal White Angel werd verkozen tot beste Amerikaanse korte verhaal 1989.

Cunningham doceerde bij het Fine Arts Work Center in Provincetown, Massachusetts en aan het Brooklyn College in New York. Sinds 2008 doceert hij aan de hoog aangeschreven Yale-universi…Lees verder op Wikipedia