Boek
Nederlands

De gebroeders Maxilari

David Pefko (auteur)
+1
De gebroeders Maxilari
×
De gebroeders Maxilari De gebroeders Maxilari

De gebroeders Maxilari

Twee joodse broers uit een armlastig gezin krijgen in de zomer van 1999 een baantje aangeboden door een mysterieuze juwelier. In zijn archieven stuiten ze op een geschiedenis die hen op het spoor brengt van een sluwe oorlogsmisdaad.
Titel
De gebroeders Maxilari
Auteur
David Pefko
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
333 p.
ISBN
9789044633856 (hardback)

Besprekingen

Recensie: De Gebroeders Maxilari -David Pefko houdt het licht in de narigheid

De Gebroeders Maxilari van David Pefko is een erg fijne roman over een moeilijk Amsterdams gezin en de lange schaduw van de Holocaust. In zijn onnadrukkelijke, trefzekere stijl beschrijft Pefko hoe twee broers hun leven niet laten bepalen door het verleden.

David Pefko's vierde roman, De Gebroeders Maxilari, bevat genoeg ingrediënten om een sociaal-realistisch drama mee te bakken. Kijk maar eens hoe moeilijk de twee broers Levi (16) en Zev Maxilari (15) het hebben, net voor het nieuwe millennium. Hun Griekse vader is al jaren geleden uit zicht verdwenen en daarvóór was hij ook al meer flierefluiter dan vader.

Ze wonen met hun moeder in het chicste deel van de Amsterdamse wijk Oud-Zuid als vreemde eenden in de bijt, want het gezin heeft geen cent te makken. Ze moeten het met een uitkering zien te redden en dat lukt van geen kant. Dagen voordat de gemeente de maandelijkse toelage overmaakt, heeft moeder steevast geen geld meer om eten te kopen. En de enveloppen met aanmaningen stapelen zich ongeopend op in het huis, waar het één grote bende is.

Er is nog wel meer mis met moeder. Ze ligt liever in bed dan dat ze in de weer is, ze is ziekelijk panisch en klaagt voortdurend dat ze het allemaal…Lees verder

Minstens drie onverge telijke personages

*** 1/2

Om te weten of minder daadwerkelijk meer is, heb ik niet lang genoeg doorgestudeerd. Maar dat eenvoudiger vaak zeer zeker beter is, bewijst de Nederlander David Pefko in zijn nieuwste roman dik driehonderd pagina's aan een stuk met verve, brille en zwier.

De schrijver won in 2012 de Gouden Boekenuil voor 'Het voorseizoen', een pil waarin de penetrant mistroostige sfeer en de geestige beschouwingen elkaar zwalpend staande houden. Het evengoed aanbevelenswaardige 'Daar komen de vliegen' gaat over de oudere oplichter Jerry Kirschenbaum, deels geïnspireerd door Pefko's eigen problemen met achterstallige belastingen en een daaropvolgend kortstondig verblijf in de gevangenis. In 'De gebroeders Maxilari', zijn vijfde, lanceert hij minstens drie onvergetelijke personages: ook niet mis.

De titelpersonages, Levi en Ze'ev, zijn respectievelijk 15 en 14: zij gidsen ons door het reilen en zeilen van een verpauperde Joodse familie die - één geloofs…Lees verder

Een roman over twee joodse broers die in de zomer voor de millenniumwisseling in een onverwacht avontuur verzeild raken. De 15-jarige Ze’ev en de 16-jarige Levi Maxilari proberen de zomer van 1999 te overleven in het chicste gedeelte van Amsterdam-Zuid, terwijl bij hen thuis al jaren schuldeisers de deur platlopen en hun moeder haar bed niet meer uit wil komen. De broers dromen op een bankje in het Vondelpark over hun toekomst en smeden grootse plannen. Als ze onverwachts een baantje aangeboden krijgen bij de mysterieuze juwelier Silbernberg, verandert hun lome vakantie in een zinderend avontuur waarin het terugdraaien van een slinkse oorlogsmisdaad centraal komt te staan. Soepel en invoelend geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. David Pefko (1983) is een Nederlandse schrijver. Met zijn tweede roman ‘Het voorseizoen’ (2011) won hij de Gouden Boekenuil en de Inktaap. Pefko publiceerde onder meer verhalen en columns in Tirade, Hollands Maandblad, Das Magazin, D…Lees verder

Over David Pefko

David Pefko (Amsterdam, 25 december 1983) is een Nederlandse schrijver van romans en verhalen. Pefko, die een Griekse vader heeft en eerder handelaar in vodden en lappen was, debuteerde in 2009 met de roman Levi Andreas. In 2011 verscheen zijn tweede roman Het voorseizoen. Hij schreef dit boek op het Griekse eiland Kos, nadat hij was ontslagen als ober. De inspiratie voor het boek, dat hij in vier maanden schreef, vond hij - naar eigen zeggen - door het luisteren naar gesprekken in een bar. Met dit boek won hij in 2012 de Gouden Boekenuil en in 2013 De Inktaap. In 2017 publiceerde hij Daar komen de vliegen, een roman geïnspireerd op de Bernard Madoff-affaire. Pefko publiceerde onder meer verhalen in Tirade, Hollands Maandblad, Vrij Nederland, Das Magazin en op zijn website. Hij schreef columns voor De Morgen, De Standaard en NRC Handelsblad.

Romans